Een bezoek aan het Entabeni Game Reserve in Zuid-Afrika

Een bezoek aan het Entabeni Game Reserve in Zuid-Afrika

Dit artikel verscheen eerder op http://www.reistips.nl.

f4c7cb12-15ae-4993-9c70-154feaf95592.jpg

Afgelopen september stond een driedaags verblijf in het Entabeni Game Reserve op het programma. Entabeni ligt op ongeveer drie uur rijden van Johannesburg. We reden erheen met een gehuurde Toyota Fortuner 4×4 en dat was geen overbodige luxe. De rit door het reservaat naar een van de vijf lodges is behoorlijk hobbelig en onregelmatig. Wat de tocht zo leuk maakt, is dat de safari dan eigenlijk al begint. Onderweg kwamen we zebra’s, wrattenzwijnen en giraffes tegen.

Het Entabeni Game Reserve is een malaria-vrij gebied van ruim 22.000 hectare. Ter vergelijking: de gemeente Amsterdam bestrijkt 21.949 hectare. Dit bestaat uit bushveld, ravijnen, savanne, zand, wetlands en beboste heuvels.

Ravineside Lodge

Wij verbleven in de Ravineside Lodge, dat in de schaduw van de Entabeni-berg ligt. De lodge is gebouwd op palen en kijkt uit over het ravijn. De kamers liggen een stukje van de receptie. Lopen door het reservaat is vanwege de wilde dieren helaas niet toegestaan; om die reden moet je met de auto naar de receptie of haalt een van de rangers je op.

 

 

Bijzondere ervaring

Om zes uur ’s ochtends word je bij de receptie verwacht, voor “tea time”. Na een kop thee en een Zuid-Afrikaanse “rusk” (een hard, droog koekje) is het tijd voor de game drive. De ranger neemt je mee in zijn Jeep en laat je in drie uur tijd zoveel mogelijk dieren zien: waterbuffels, giraffes, neushoorns, zebra’s en zelfs leeuwen. Op een gegeven moment liep er een mannetjesleeuw vlak voor de auto, een heel bijzondere ervaring. Tip: ga achterin de Jeep zitten, je wordt wel behoorlijk heen en weer geschud, maar hebt het beste uitzicht.

 

 

Rond negen uur is het tijd voor ontbijt. Het buffet bestaat onder andere uit toast, vers fruit, yoghurt, omeletten, sapjes, koffie en rooibosthee. Liefhebbers gaan voor een full english breakfast: witte bonen in tomatensaus, worstjes, gegrilde tomaten en bacon.

Ontspanning

Na het ontbijt is het tijd voor ontspanning. Er is, op een zwembad na, niet erg veel te doen in het reservaat. Stiekem is dat helemaal niet zo erg en kun je relaxen in je kamer of op het balkon in het zonnetje. De mogelijkheid om excursies te doen is er wel, zoals een helikoptervlucht of wandeling, maar dit hebben wij niet gedaan. De twee game drives per dag waren voor ons genoeg. Als je langer in Entabeni verblijft kan dit wel interessant zijn, net als een bezoekje aan de spa in een van de lodges verderop.

Big Five

Om een uur ’s middags ben je welkom voor lunch. Het eten is niet authentiek Zuid-Afrikaans (zo was er een keer spaghetti bolognese), maar wel vers en smakelijk. De volgende game drive vertrekt om vier uur. De rangers houden elkaar over de radio op de hoogte over de dieren die zij zien. Af en toe krijgt de ranger bericht van een leeuw of neushoorn, gespot door een andere ranger. Hij rijdt dan met een noodvaart naar de plek waar dit dier voor het laatst gezien is, om te garanderen dat alle gasten tijdens hun verblijf de Big Five te zien krijgen.

IMG_3586.jpg

Halverwege stopt de ranger op een veilige plek voor een hapje en drankje. In Zuid-Afrika gaat de zon vroeg onder, dus het laatste stuk van de drive leg je in het donker af.

Zeven uur: tijd voor diner. Zuid-Afrika staat natuurlijk bekend om haar wijn, dus dit is het perfecte moment om een glaasje te proeven. Ook het avondeten bestaat uit een buffet en wordt afgesloten met een huisgemaakt toetje. Op de eerste dag eet de ranger mee aan tafel, die al je vragen over Entabeni beantwoordt.

Na het avondeten bestaat de optie om bij de open haard een drankje te doen, maar op tijd naar bed kan uiteraard ook. De meeste gasten neigen overigens naar de laatste keuze, de hele dag in de buitenlucht maakt je behoorlijk loom.

Aanrader

Al met al is Entabeni Game Reserve een aanrader: het is er ontspannen, kleinschalig en het personeel is ontzettend aardig en behulpzaam. Daarnaast is het waanzinnig om de Big Five te proberen te spotten. Helaas hebben wij maar vier dieren van de Big Five gezien, een luipaard tegenkomen in Entabeni is namelijk erg zeldzaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s