‘Met elkaar de samenleving leuker maken’

‘Met elkaar de samenleving leuker maken’

Dit artikel schreef ik voor mijn opleiding Journalistiek.

Wereldwijd verschijnen er steeds meer mini bibliotheekjes, oftewel ‘Minibiebs’. Het idee van de Minibieb is simpel: een boekenkastje op straat waar je gratis boeken kan lenen of ruilen. Inmiddels zijn er ruim 80,000 in 91 verschillende landen.

Opvallend is dat de opkomst van de Minibieb, oftewel ‘Little Free Library’ in het Engels, gepaard lijkt te gaan met de afname van het aantal fysieke bibliotheken. Nederland heeft in 1999 nog 542 openbare bibliotheken, maar in 2017 is dit aantal gedaald naar slechts 149 bibliotheken, blijkt uit cijfers van het CBS. Het sluiten van bibliotheken heeft doorgaans te maken met bezuinigingen vanuit gemeenten.

Volgens Marjolein Dutry-van Haeften, eigenaar van Little Free Library Uitgeest, houden mensen tegenwoordig nog wel van lezen en is dit niet de reden waarom bibliotheken sluiten. “Ik weet dat er veel bibliotheken verdwijnen en veel mensen een E-reader hebben, maar er zijn ook altijd nog mensen die het fijn vinden om gewoon een boek te lezen. Die zijn er nog genoeg. Ik vind lezen heel rustgevend en als je even wil ontspannen is een boek lezen altijd heel erg fijn. Ik houd ook heel erg van papier.”

Het belangrijkste doel van de Minibieb is “met elkaar de samenleving leuker maken”. De 19-jarige Marijn herkent zich hierin: “Ik heb Minibiebs altijd heel leuk gevonden, omdat het staat leuk staat in de buurt. Je kunt er boeken inzetten en boeken uithalen. Dat is interessant als je veel leest, want dan hoef je niet steeds nieuwe boeken te kopen, maar je kunt ze omruilen met andere mensen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s