Tekort studentenwoningen creatief ingevuld

Tekort studentenwoningen creatief ingevuld

Dit artikel schreef ik voor mijn opleiding Journalistiek.

In Nederland heerst een groot tekort aan studentenwoningen. Wanneer deze er wel zijn, zijn ze vaak te duur, blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting, uitgevoerd door de Landelijke Studentenvakbond in 2018. Het tekort bedraagt landelijk ruim 40.000 woningen. Daarom pakken sommige studenten het anders aan; zij gaan bijvoorbeeld antikraak wonen of in een containerwoning. Anderen wonen in een voormalig schoolgebouw of kantorencomplex.

Anne Schulze, marketingspecialist bij SSH Studenten Huisvesting, bevestigt dat steeds meer studenten kiezen voor een bijzondere studentenwoning. “Omdat de vraag naar studentenkamers momenteel groter is dan het aanbod zien wij dat het aantal reacties op deze bijzondere studentenwoningen niet veel afwijkt ten opzichte van het aantal reacties op ‘gewone’ studentenhuisvesting. De afgelopen jaren hebben we in Utrecht verschillende bijzondere studentenwoningen verhuurd. Voorbeelden hiervan zijn de Ravellaan, dat ooit een asielzoekerscentrum was, en de Sterren, het voormalige provinciehuis.”

Thomas Molier, student Technische Natuurkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven, is een van de studenten die maar moeilijk aan een kamer kon komen. Daarom is hij in een tuinhuisje gaan wonen, in de tuin van een Eindhovens gezin. Thomas is erg blij met zijn tuinhuisje: “Het is best wel vrijstaand en daardoor heb ik veel privacy, wat ik belangrijk vind. Ik heb een eigen douche, een eigen keuken, echt alles voor mezelf.”

Isolde Rexhaüser is student Engels aan de Universiteit Leiden. In de zoektocht naar een studentenkamer komt zij terecht bij een voormalig klooster aan de rand van Leiden. Tussen 1925 en 1967 is het pand gebruikt als klooster. Van 1968 tot 1983 was het een wooncomplex voor verstandelijk gehandicapten en sinds 1984 wonen er ruim honderd studenten in het pand. Er gaan geruchten dat het spookt in het klooster en de studenten vertellen lugubere verhalen over de geschiedenis van het klooster. “Sommige vrienden vinden het wel een beetje creepy”, lacht Isolde. “Zeker in het donker, met al die lange, slecht verlichte gangen van baksteen.”

Isolde heeft geluk gehad met haar studentenkamer; Leiden komt namelijk duizenden studentenhuizen tekort. Volgens berekeningen van woningcorporatie DUWO moeten er in Leiden de komende jaren 2500 tot 3000 studentenwoningen worden bijgebouwd om aan de vraag te voldoen. Ook Thomas kan van geluk spreken dat hij in het tuinhuisje kan wonen. In Eindhoven zijn er zo’n 1200 kamers te weinig, meent de stuurgroep Studentenhuisvesting Eindhoven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s