“Dudok’s ontwerpen vind ik van tijdloze schoonheid”

“Dudok’s ontwerpen vind ik van tijdloze schoonheid”

Dit artikel schreef ik voor mijn opleiding Journalistiek.

2018-01-thumbnail-1-1600x900-cropped
De Bijenkorf in Rotterdam, één van Veenendaals favoriete ontwerpen Foto: Peter Veenendaal

Peter Veenendaal, journalist en journalistiek manager is het creatieve brein achter http://www.dudok.org. Op deze website zijn beelden van de 136 ontwerpen gebouwd door de architect Willem Dudok te vinden. Velen kennen de in 1974 overleden Dudok vanwege zijn ontwerp van het Raadhuis en overige gebouwen verspreid over Hilversum. Sinds kort is Veenendaal, tevens groot liefhebber van het werk van Dudok, op zoek naar werk van architecten geïnspireerd door Dudok, voor een nieuwe categorie: ‘Inspired by Dudok’.

“Ik ben Hilversummer en dan kan je er moeilijk om heen, je struikelt bijna over de prachtige gebouwen van Dudok. Hij heeft zo’n grote stempel op de stad gezet. Of het nou gaat om het Raadhuis, wat natuurlijk wereldberoemd is, of de elektriciteitshuisjes die Dudok heeft ontworpen toen hij stadsarchitect was. Hij heeft heel lang gewerkt voor de gemeente en is in die tijd heel creatief en productief geweest. Ik woon nu een jaar of vijftien in Hilversum, dus in die tijd is mijn interesse in Dudok gewekt. Ik fiets elke dag langs het Raadhuis en dan denk ik ‘goh, wat een feestje om daar weer naar te mogen kijken’. Dudok’s ontwerpen vind ik van tijdloze schoonheid. Eigenlijk vind ik alles mooi wat hij heeft gemaakt.

Het beeldmateriaal voor ‘Inspired by Dudok’ begint te komen, er zijn een aantal mensen die keken al regelmatig op mijn website die ik vorig jaar ben begonnen. Alles wat hij heeft ontworpen en is gebouwd staat daarop in foto’s en soms in video. Dit is dus compleet en op een gegeven moment was ik daar klaar mee. Je kunt natuurlijk van dezelfde gebouwen nieuwe foto’s maken en dat doe ik ook, maar er zijn heel veel gebouwen die erg lijken op wat Dudok heeft gemaakt. Vaak als je die gebouwen gaat researchen, kom je erachter dat dat architecten zijn die veel bewondering hebben voor Dudok. Dat zie je terug in hun werk en dat vind ik erg leuk want dan ben je als architect eigenlijk nog veel groter dan je al was. Je leeft dan voort in de gebouwen van anderen. Je ziet nu nog heel veel nieuwbouwprojecten in Nederland en het is populair om die te bouwen in Dudokstijl. In Nederland vindt het echt een nieuw leven en dat is mooi om te zien. Inmiddels heb ik wel een stuk of 50, 60 voorbeelden gevonden die komende tijd op de website gaan komen. Aan elk gebouw of object zit een hoop werk vast. Om het goed te researchen en om erachter te komen of die architect zelf met Dudok heeft gesproken of dat hij Dudok alleen op afstand bewonderde.

Ik heb best veel ervaring met researchen en ook met de feiten netjes op een rij te krijgen. Researchen op internet gaat in een heleboel verschillende talen en Google is natuurlijk een fantastisch zoekinstrument, maar je kunt ook af en toe een paar stapjes verder gaan door in literatuur te gaan zoeken. Het is allemaal online beschikbaar, dus dat is heel erg fijn van deze tijd. Als journalist ben ik natuurlijk wel ervaren in het vinden van de juiste informatie en ook om er vervolgens een leesbaar stukje van te maken. Het moet niet al te specialistisch zijn. Het is natuurlijk bedoeld voor mensen die het [werk van Dudok] ook mooi vinden, je hoeft er geen deskundige voor te zijn. Als je er een stukje bijzet moet het wel te snappen zijn voor mensen die nog geen boeken erover hebben gelezen.

Ik ben blij verrast met hoe de site het doet, als je nu op Dudok zoekt komt hij al op de zesde plaats bij de zoekmachines. Ik heb nu ongeveer 200.000 pageviews, dat had ik niet verwacht. Eigenlijk overtreft het mijn verwachtingen. Het is leuk om te zien dat als je zoiets publiceert dat je binnen een paar dagen alweer reacties uit de hele wereld krijgt. 80% van de bezoekers komt uit Nederland, maar uit werkelijk alle hoeken van de wereld komen reacties binnen. Er komen ook voorstellen binnen, bijvoorbeeld over een gebouw in Australië die erg leek op het werk van Dudok. Daar ga ik dan mee aan de slag. Op die manier is Dudok nog steeds een hele grote internationale architect.

Wat ik prachtig vind, bestaat helaas niet meer. Dat was de Bijenkorf in Rotterdam en dat gebouw is in 1930 geopend en in 1940 gebombardeerd. Een paar jaar later is het afgebroken omdat het grotendeels verwoest was. Op de website staat een documentaire die ik daarover heb gemaakt aan de hand van oude foto’s en filmbeelden. Daarmee heb ik geprobeerd de Bijenkorf weer een beetje tot leven te wekken, want het is echt een schitterend gebouw en heel bijzonder voor die tijd. Samen met het Raadhuis staat de Bijenkorf in de top twee van mijn favorieten.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s