Een weekendje naar Daun

Een weekendje naar Daun

Dit artikel verscheen eerder op http://www.reistips.nl.

img_3078-1024x768

In de Duitse provincie Vulkaaneifel ligt het stadje Daun. De stad bevindt zich op ongeveer vier uur rijden van Amsterdam. In Daun wonen ongeveer 8.000 mensen, een “stad” is het dus niet echt te noemen. Het is echter wel een ideale bestemming voor een weekend of midweek weg.

Daun

De belangrijkste bezienswaardigheden van Daun zijn de drie vulkaanmeren, “maren”, die net buiten Daun liggen. Dit bestaat uit het “Gemundenener Maar”, het “Weinfelder Maar” en het “Schalkenmehrener Maar”. De meren zijn ooit gevormd door vulkanische explosies die een krater in de bodem sloegen. Mettertijd stroomde er water in de kraters. De oudste en grootste van de drie is het Schalkenmehrener Maar, met een oppervlakte van 22 hectare. Rondom alle meren zijn wandel- en fietsroutes uitgestippeld.

Daun heeft een Vulkaanmuseum met allerlei informatie over vulkanisme en het ontstaan va de Vulkaaneifel. Interessant is dat wetenschappers tot 1970 de overtuiging hadden dat het vulkanisme in de Eifel was uitgestorven. Uitgebreid onderzoek bewees het tegenovergestelde en ook dit is te zien in het museum. Om de toegangsprijs hoef je een bezoek aan het museum niet te laten, deze is slechts €3,- per persoon.

Adres: Leopoldstrasse 9, 54550 Daun

Een volgende toeristische trekpleister is het Wild- & Erlebnispark Daun. Het park is te vergelijken met Safaripark Beekse Bergen. In het park rijd je met de auto door een groot natuurgebied met daarin wilde zwijnen, herten, emoe’s, wilde paarden en lama’s. Op vijf punten in het park zijn uitkijkplaatsen waar je de auto uit mag en de dieren kunt voeren. In het Wild- & Erlebnispark is ook een Apenkloof: een gebied van ruim 6 hectare met daarin 50 Berberapen. Bezoekers kunnen op een 600-meter lange route lopen door de Apenkloof, waarbij de apen heel dichtbij komen. Verder is er een kinderboerderij en een speeltuin. De toegang tot het park kost €9,50 voor volwassen en €8,00 voor kinderen.

Adres: Wildparkstrasse 1, 54550 Daun

Omgeving

Op ongeveer 10 kilometer van Daun ligt het stadje Manderscheid. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de twee burchtruïnes Niederburg en de Oberburg. Letterlijk vertaald: de beneden burcht en de boven burcht. Beide burchten werden gebouwd in 1173 en worden gescheiden door de rivier de Lieser. De twee ruïnes zijn allebei te bezoeken, maar de Oberburg is het meest de moeite waard. Van de Niederburg zijn namelijk alleen een deel van de toren en restanten van de muren over. De Oberburg is nog vrijwel compleet.

Vanuit Daun zijn zowel Cochem en Koblenz gemakkelijk te bezoeken. Cochem ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Daun, Koblenz op ruim 50 minuten. Het stadje Cochem ligt aan de rivier de Moezel en staat bekend om de Moezelwijn. Koblenz is een grotere stad en staat bekend om het Deutsches Eck. Dit is het punt waar de rivier de Rijn en de rivier de Moezel bijeenkomen. Op dit punt staat een groot monument ter ere van Keizer Wilhelm I.

In Daun verbleven we in het Sporthotel & Resort Grafenwald. Grafenwald heeft zowel hotelkamers als vakantiehuisjes. Een nadeel bij de vakantiehuisjes is echter dat je er niet mag parkeren. Je moet de auto op de parkeerplaats laten staan, die behoorlijk ver van de huisjes is. Daarnaast heeft het een restaurant, spa, wellness en een zwembad. In het restaurant is ’s ochtends een ontbijtbuffet en ’s avonds is er keuze uit een buffet of à la carte. De keuzes in het restaurant zijn bijzonder uitgebreid: lactose- en glutenvrije opties en allerlei gerechten voor vegetariërs en veganisten. Honden zijn overigens toegestaan in het hotel, alleen in het restaurant niet.

Adres: Im Grafenwald 1, 54550 Daun

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s