Wat te doen in Brussel? 8x must sees tijdens een stedentrip

Wat te doen in Brussel? 8x must sees tijdens een stedentrip

Dit artikel verscheen eerder op http://www.reistips.nl.

IMG_2683-1-1024x768

Brussel, de hoofdstad van België is een ideale bestemming voor een stedentrip. Met de Thalys ben je er in twee uur, met de auto doe je er ongeveer drie uur over. Daarnaast heeft Brussel voor elk wat wils. Vlaamse friet, wafels en chocolade voor de lekkerbek, prachtige architectuur en musea voor de cultuurliefhebber en winkelstraten- en centra voor de shopaholic.

Bezienswaardigheden

Een centraal punt in Brussel is de Grote Markt, een groot historisch plein. De Grote Markt staat vol monumentale panden. Zo staat hier het Stadhuis van Brussel, het Broodhuis (het museum van de Stad Brussel), maar ook het Biermuseum, allerlei gildehuizen, restaurants en terrassen. Sinds 1998 staat het plein op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Iedereen kent natuurlijk Manneken Pis, het standbeeld van het plassende jongetje. Minder bekend zijn Jeanneke Pis en Zinneke Pis. Jeanneke Pis is een beeldje van een plassend meisje vlakbij de Grote Markt, in de Getrouwheidsgang. In 1987 werd dit beeld geplaatst door lokale handelaren die meer bezoekers naar de Getrouwheidsgang wilden trekken. Zinneke Pis is een standbeeld van een plassende hond op de hoek van de Kartuizersstraat en de Oude Graanmarkt. In 1998 werd het standbeeld geplaatst door kunstenaar Tom Frantzen.

Het Atomium is uiteraard iconisch voor de stad. Het stalen monument met negen bollen werd gebouwd voor de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958, de Expo 58. Vijf van die negen bollen zijn te bezoeken. Hierin zijn onder andere een restaurant, een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het Atomium en een aantal tijdelijke tentoonstellingen.

Sinds 1993 worden er in Brussel stripmuren, muurschilderingen van stripfiguren, aangebracht om zo striphelden te eren. Inmiddels zijn het er zo veel dat er een wandelroute, de Striproute, langs al die muren bedacht is. Deze is te volgen door middel van een kaart op www.visit.brussels.nl, maar al lopend door Brussel kom je ook verschillende stripmuren tegen. Nabij Manneken Pis is er bijvoorbeeld een muur van Kuifje, Bobbie en Kapitein Haddock.

Musea

Het Musée Magritte Museum bevat een kunstverzameling van meer dan 200 werken van René Magritte. Magritte was een Belgisch surrealistisch kunstschilder. Zijn beroemdste werk is waarschijnlijk ‘Les trahison des images’, met daarop de fameuze woorden ‘ceci n’est pas un pipe’. Dit schilderij hangt overigens in Los Angeles, maar er hangen wel een heleboel andere werken in het Magritte Museum. Magritte woonde van 1915 tot 1967 in Brussel, wat verklaart waarom het museum in Brussel gevestigd is.

Het Belgisch Stripcentrum staat helemaal in het teken van het Belgische stripverhaal. Er zijn permanente tentoonstellingen over bijvoorbeeld de uitvinding van het stripverhaal, Hergé en de striptekenaar Peyo. Daarnaast heeft het een van de grootste stripbibliotheken van de wereld. Verder is er bij het Belgisch Stripcentrum een winkeltje met talloze stripverhalen, posters, zeefdrukken, postkaarten en beeldjes.

IMG_2570-min

Winkelen

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn drie overdekte winkelgalerijen. In de galerijen zijn verschillende chique winkels, cafés en eetgelegenheden gevestigd. Het verbindt tevens de Grote Markt met de straat De Munt, waar je de Muntschouwburg vindt. De galerijen werden in 1846 gebouwd in Italiaanse neorenaissancestijl, naar plannen van architect J.P. Cluysenaer.

IMG_2540-min

De Boutique Tintin is een winkel compleet gewijd aan de stripreeks De avonturen van Kuifje, getekend door Hergé. Het assortiment van de boetiek bestaat uit Kuifjebeeldjes, boeken, sleutelhangers, T-shirts, knuffels en meer Kuifjememorabillia. De Boutique Tintin zit aan de Heuvelstraat, een zijstraat van De Grote Markt. In de Heuvelstraat vind je ook allerlei patissiers, chocolatiers en souvenirwinkels wat het de perfecte plek maakt om cadeautjes te kopen voor thuisblijvers. Persoonlijke favoriet zijn macarons: twee kleine luchtige koekjes met daartussen een vulling in alle kleuren en smaken.

IMG_2724-min

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s