Ja tegen duurzaam, nee tegen duurder

Ja tegen duurzaam, nee tegen duurder

Dit artikel maakte ik voor mijn opleiding Journalistiek.

Duurzaamheid is steeds belangrijker voor Nederlanders. We scheiden trouw ons afval, pakken vaker de fiets en douchen korter. Toch blijven we ‘fast fashion’ dragen, goedkope kleding die snel en op massale schaal geproduceerd wordt. Fast fashion is in feite het tegenovergestelde van duurzaam. De kwaliteit is vaak laag, waardoor het niet lang meegaat en het kan gevaarlijke chemicaliën bevatten. Ook de omstandigheden waarin de kleding geproduceerd wordt zijn vaak niet ideaal. Het grootste struikelblok voor consumenten om duurzame kleding te kopen en te dragen heeft vrijwel altijd te maken met geld. Een andere reden is dat het doorgaans onduidelijk is of een kledingstuk duurzaam geproduceerd is.

Marjan Londeman, eigenares van de duurzame kledingwinkel LIVStores: ‘Het prijskaartje is inderdaad hoger. Maar de ontwerper van het item krijgt een eerlijke prijs, in plaats van de kinderarbeid en de slechte omstandigheden die we inmiddels allemaal wel kennen in lagelonenlanden.’

ABN Ambro publiceerde onlangs de Monitor Duurzaamheid. Hieruit blijkt dat 54,2 procent van de ondervraagden bereid is duurzame kleding te kopen en te dragen. Als er meer voor betaald moet worden is nog maar 35,6 procent bereid dit te doen.

De 18-jarige Maud van de Graaf is eerstejaars student Business Administration. ‘Ik vind duurzame kleding belangrijk, omdat ik fast fashion tegenwoordig niet heel leuk vindt, qua uiterlijk, en omdat het belangrijk is een goede wereld na te laten voor onze kinderen. Ik denk echt dat duurzame kleding daaraan kan bijdragen en ook het hergebruiken of recyclen van kleding. Zelf draag ik bijvoorbeeld heel wat tweedehands en ik merk dat duurzame kleding vaak van betere kwaliteit is en dus langer meegaat.’ Toch draagt ze niet altijd duurzame kleding. Dit heeft vooral te maken met de prijs van de kleding. ‘Zeker als student zijnde is het best duur. Ik denk dan, ik moet toch eten en dat is misschien belangrijker dan fashion’.

Volgens Londeman is de beste manier om toch duurzaam met kleding om te gaan simpel: ‘Je moet minder gaan kopen. Het is een verandering van mindset, een ander manier van kopen. Vraag jezelf; “Wil ik een tas vol, voor weinig, of koop ik één echt mooi item?”.’

Londeman vindt tweedehands of vintage kleding een geschikt alternatief voor ‘fast fashion’. Verder raadt ze aan kleding te ruilen met vrienden of vriendinnen of kleding te kopen op online platforms als United Wardrobe of Marktplaats. Een ander initiatief waardoor consumenten gemakkelijker duurzame kleding kunnen vinden is Project CECE. Dit is een verzamelwebsite voor duurzame en eerlijke kleding in Nederland.

Modezoekmachine Lyst ziet in 2018 de zoekopdrachten naar duurzame kleding stijgen met 66 procent. Daarnaast ziet Lyst een groei in het aantal zoekopdrachten naar tweedehands kleding, voornamelijk in het luxe segment. Hierin namen de zoekopdrachten toe met 62 procent. Ook Londeman ziet een voorzichtige groei in het aantal mensen die interesse tonen in duurzame kleding. ‘Ik merk dat er steeds meer jonge mensen naar de winkel komen, die zich bewust laten adviseren’.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s